Colectarea Selectiva a Deseurilor

Colectarea Selectiva a Deseurilor

Una dintre etapele de reciclare eficienta este si colectarea selectiva a deseurilor, alaturi de separarea si procesarea unora dintre componentele deseurilor in vederea transformarii lor in produse utile.

Aproape toate materialele metalice feroase, neferoase sau nemetalice care intra in compozitia deseurilor, cum ar fi hartia sau cartonul, sticla, ambalajele din plastic, cutiile metalice si multe altele pot face obiectul unui proces de colectare si reciclare selectiv. Chiar si deseurile mai speciale cum ar fi catalizatori auto sau deseuri electrice si electronice se pot colecta selectiv, in speta la punctele de colectare deseuri insa in acest articol vom dezbate mai mult partea de salubrizare, colectarea selectiva a deseurilor in zonele cu locuinte, care au pubele special amenajate pentru acest tip de colectare.

Putem realiza colectarea selectiva a deseurilor in locurile special amenajate, de obicei in containere de culoare galben – verde – albastru. Autoritatile publice vor extinde sistemul de colectare selectiva si implementarea acestuia pe langa locuintele noastre, proces pe care il putem cataloga ca fiind unul lent insa la nivel national si global eforturile financiare sunt destul de mari. Chiar daca cu pasi mici, trebuie totusi sa recunoastem ca se merge inainte, spre o eficientizare a reciclarii deseurilor de orice tip.

De ce sa colectam deseuri selectiv?

Colectarea selectiva a deseurilor este solutia la indemana tuturor si presupune un efort minim in depozitarea deseurilor in locuri special amenajate in vederea reciclarii. Conform legislatiei in vigoare institutiile publice, asociatiile, fundatiile si nu in ultimul rand persoanele fizice sunt obligate sa colecteze selectiv deseurile de ambalaje in containere diferite, inscriptionate in mod corespunzator si amplasate in locuri speciale usor accesibile cetatenilor.

Prin colectarea selectiva a deseurilor reusim sa recuperam cu usurinta urmatoarele tipuri de deseuri:

 • sticla

 • hartie sau carton – ziare, reviste
 • diverse ambalaje menajere
 • ambalaje din plastic
Colectarea Selectiva a Deseurilor

Deseurile colectate selectiv ajung la centrele de reciclare, unde sunt mai usor si mai eficient reciclate si valorificate. Stiati ca, spre exemplu, sticla se poate recicla la infinit? Sticla reciclata este principala materie prima in industria sticlei.

Ce se colecteaza selectiv?

Sticla

 • recipiente din sticla provenite de la bauturi si produse alimentare, borcane.

Nu se colecteaza selectiv:

 • geamuri si oglinzi, ghivece, becuri si lampi, vesela, pahare, parbrize.

Plastic

 • recipiente din plastic pentru bauturi (PET) si cele ale produselor lactate. Recipientele produselor cosmetice si detergentilor, caserole de plastic si polistiren, vesela de plastic, pungi de plastic necontaminate de resturi menajere;
 • recipiente din plastic pentru alimente, ambalaje din plastic tip folie;
 • ambalajele de metal, cutiile de conserve sau dozele, se depun tot in containerul pentru plastic.

Nu se colecteaza selectiv:

 • capacele recipientelor care nu sunt din plastic, jucarii de plastic, sacose, ghivece de plastic, produse mixte (combinatii plastic / metal), folie de plastic contaminata de resturi menajere.

Hartie

 • pungi de hartie, ambalaje de hartie, cutii de carton pentru bauturi si alte produse;
 • cutii de la aparatura casnica, cutii de la pasta de dinti, de la detergenti sau cosmetice.

Nu se colectează selectiv:

 • hartia cerata, produse mixte (hartie cu metal).

Avantajele Colectarii Selective a Deseurilor

Fiecare produs pe care il cumparam zilnic genereaza o crestere a cantitatii deseurilor. La nivel national si chiar mondial aceasta cantitate este enorma; chiar daca la prima vedere nu pare a fi asa deoarece noi am cumparat “un singur produs”.

Ambalajele protejeaza produsele, le diferentiaza si le fac mai atractive, mai valoroase. Acestea sunt la randul lor produse in sine, fiind utile si bineinteles valoroase. De aceea trebuie sa le pretuim pentru ca odata ce consumam produsul, ambalajul sau devine deseu de ambalaj.

Deseurile de ambalaje merita reciclate dintr-o serie de motive:

 • economisim energie si reducem poluarea
 • conservam resursele intr-un mod natural
 • scade cantitatea de gunoi si rezulta materie prima secundara
Citeste despre Importanta Reciclarii Deseurilor si cum se clasifica acestea

Ce se intampla cu deseurile dupa ce le colectam selectiv?

Exista inca multe firme de salubritate care nu dispun de utilaje special concepute pentru transportul selectiv al deseurilor. Insa pe zi ce trece tot mai multe introduc sisteme de transport special compartimentate pentru preluarea separata a deseurilor ceea ce nu poate decat sa ne bucure.

Motivele pentru care nu toate serviciile autohtone de salubrizare au utilitare destinate in mod particular colectarii selective a deseurilor sunt evident de ordin economic. Este mult mai rentabila colectarea deseurilor „la gramada” si resortarea lor in centrele de colectare selectiva, comparativ cu costurile dotarii cu utilitare speciale.

Majoritatea dintre noi suntem suspiciosi in privinta recolectarii / resortarii deseurilor in centrele de reciclare. Colectarea selectiva a deseurilor si reciclarea acestora au intr-adevar loc dupa preluarea din pubelele special amenajate.

Sa colectam selectiv daca deseurile sunt preluate „la grămada”?

Da! Pentru ca ajutam in procesul de resortare.

 • In cazul in care deseurile sunt preluate laolalta, nu riscam sa amestecam cele patru tipuri de deseuri cu altele, care le-ar putea deprecia (ex. deseurile organice, menajere, resturi de mancare etc.);
 • In cazul in care sunt preluate separat de masinile special compartimentate, noi realizam procesul de resortare si nu va mai fi nevoie de un efort suplimentar din partea reciclatorului.

De ce conteaza efortul meu?

Folosirea corecta a pubelelor de colectare selectiva in apropierea locuintei tale sunt modalitatile prin care ajuti ca acest sistem european sa functioneze normal si in Romania, pentru toate partile implicate (cetateni, firme specializate, autoritati).

Amploarea adoptarii colectarii selective a deseurilor de catre cat mai multi dintre noi este direct proportionala cu imbunatatirea serviciilor si, implicit, a calitatii vietii. Ajuti natura si mediul inconjurator dar poate si mai important e faptul ca dai un exemplu de educatie si responsabilitate celor din jur!

Sfaturi utile

 • PET-urile ocupa mult volum. Pentru a salva spatiul de depozitare, acestea se pot plia inainte de a fi depuse in containerele separate;
 • Pliati cartoanele, pentru a ocupa mai putin spatiu in container.

Foloseste corespunzator pubelele special amenajate pentru colectarea selectiva a deseurilor. Solicita-le daca nu le ai in apropiere!

2018-02-02T02:15:46+00:00 15 februarie 2016|Colectare Deseuri, Produse si Servicii|