Importanta Reciclarii Deseurilor

Importanta Reciclarii Deseurilor

Reciclarea este importanta atat pentru pastrarea acestui mediu sanatos cat si pentru reintroducerea in circuitul economic a unor materiale care devin din ce in ce mai greu de gasit. Haideti sa vedem ce este procesul de reciclare si cum se desfasoara acesta, care sunt tipurile de materiale si deseuri reciclabile si nu in ultimul rand care este importanta reciclarii deseurilor.

Reciclarea deseurilor a ajuns sa fie o problema de maxima importanta pentru salubritatea generala a Terrei, amploarea fenomenului conditionand in mare parte dezvoltarea economica. Explozia industriala a secolului XX si in special a celei de-a doua jumatate a acestui secol a dus la intensificarea industriei, a agriculturii, la cresterea, dezvoltarea si diversificarea consumului de bunuri materiale si de alimente, cauzand cresterea proportionala a cantitatii de deseuri si reziduuri. Fenomen care evident este intr-o continua crestere chiar si in zilele noastre.

Procesul de Reciclare

Reciclarea deseurilor este definita ca un proces de reutilizare a materialelor si produselor uzate ori invechite pentru crearea altora, fara apelarea la materii prime noi, reducand considerabil consumul de energie necesar extragerii materiilor prime, respectiv distrugerii deseurilor de orice fel.

Prin deseu se intelege o parte dintr-o materie prima sau dintr-un material ce ramane in urma unui proces tehnologic prin care se realizeaza un anumit produs sau semifabricat. Deseul se mai poate utiliza in cursul aceluias proces tehnologic. Este un material care prin el insusi, fara a fi supus unei transformari, nu mai poate fi utilizat. Reziduul este o materie ramasa in urma unei operatiuni de prelucrare a unui material. Aceste doua materii imbraca atat aspecte privitoare la materialele reciclabile rezultate in urma proceselor tehnologice din industrie si agricultura cat si a materiilor rezultate in urma activitatilor casnice.

Reciclarea presupune separarea, colectarea si depozitarea materialelor in vederea transformarii lor in produse utile noi.

Materiale si Deseuri Reciclabile

Un prim pas in a ne da seama de importanta reciclarii deseurilor este analiza materialelor uzate sau invechite existente pe piata, intr-un cuvant “deseuri”, rezultate din diverse procese tehnologice industriale ori din birouri sau locuinte. Aceasta analiza simpla ne arata, in prima faza, cantitatile enorme de deseuri rezultate precum si tipurile diferite de materiale care necesita reciclare.

Ca un pas inainte, putem sa clasificam aceste deseuri dupa tipul lor. Constatam astfel ca avem doua mari clase de materiale reciclabile: deseuri metalice si deseuri nemetalice. Pentru ca procesul de reintegrare a acestora ca materii prime utilizabile difera de la un tip de material la altul aceste clase se impart corespunzator dupa procesele de colectare, depozitare respectiv reciclare.

Avem astfel deseuri metalice feroase, deseuri metalice neferoase, deseuri nemetalice, deseuri electrice si electronice, deseuri cu regim special cum ar fi catalizatori auto, filtre de particule si alte deseuri fie ele mai mult sau mai putin sensibile pentru mediul inconjurator.

Trebuie sa dam o importanta majora si modului in care aceste deseuri se pot colecta si depozita, procese care uneori pot fi mai greu de realizat si / sau implica costuri semnificativ ridicate.

Clasificarea Deseurilor

Daca ar fi sa facem o lista exemplificativa cu materiale si deseuri reciclabile, aceasta ar arata cam asa:

Metalice Feroase

 • fier sau aliaje de fier
 • otel si tabla
 • aliaje si metale speciale
 • zguri industriale

Metalice Feroase

 • fier sau aliaje de fier
 • otel si tabla
 • aliaje si metale speciale
 • zguri industriale

Metalice Feroase

 • fier sau aliaje de fier
 • otel si tabla
 • aliaje si metale speciale
 • zguri industriale

Deseuri Electrice si Electronice

 • aparate de uz casnic, de larg consum
 • echipamente informatice si de telecomunicatii
 • unelte electrice si electronice, corpuri iluminat
 • jucarii, echipamente sportive, medicale

Catalizatori Auto

 • catalizatori auto
 • filtre de particole
 • de orice tip, diesel sau benzina
 • orice marca sau norma (Euro 2, 3, 4, 5)

Evident acestea sunt doar o mica parte din materialele si deseurile care se pot recicla insa ne ajuta sa ne facem o idee despre cum sunt clasificate pentru a eficientiza procesul de colectare, depozitare si reciclare.

Detalii utile despre unele materiale reciclabile puteti gasi in articolul Colectarea si reciclarea deseurilor

Poate ca nu ne dam seama sau nu ne intereseaza dar anual oamenii produc zeci daca nu sute de tone de deseuri care sunt depozitate fie in gropi speciale, acoperite cu pamant, fie aruncate in mari si oceane, fie incinerate. Tocmai de aceea, fiecare dintre noi, trebuie sa lasam indiferenta si sa fim mai atenti cand ducem gunoiul; sa dam importanta reciclarii deseurilor!

Stim cu totii ca gunoaiele degradeaza solul in zonele in care se depoziteaza, au efecte grave asupra mediului acvatic iar gazele care se produc prin incinerarea lor sunt foarte toxice. Asadar efectele sunt dezastruoase, dupa cum am si exemplificat la inceputul acestui articol, generand o poluare in masa. Insa, intotdeauna exista o alternativa, trebuie doar gasita solutia cea mai eficienta de a ne „scapa” de aceste materiale uzate sau invechite, neutilizabile.

Una dintre solutii este evident reciclarea deseurilor care ajuta considerabil mediul inconjurator prin faptul ca s-ar diminua cantitatile de gunoaie depozitate si s-ar reduce poluarea, dar totodata ar avea un efect benefic si asupra economiei mondiale.

Explozia cantitatii de deseuri a impus gasirea de solutii pentru reintroducerea lor in circuitul productiv. In acest sens pentru reziduuri de natura industriala sau pentru produsele de natura industriala ajunse intr-un stadiu de nefolosinta a fost mai usor sa se gaseasca solutii tehnologice de reciclare. Toate acestea s-au realizat pentru ca s-a dat importanta reciclarii deseurilor. Exemple ar fi solutiile pentru reciclare de hartie, sticla, fier vechi, baterii sau anvelope uzate si chiar autoturisme.

Majoritatea dintre noi suntem indiferenti sau foarte putin interesati de acest fenomen al colectarii, depozitarii corespunzatoare si a reciclarii eficiente a deseurilor. Insa nu trebuie sa ramanem indiferenti, ar trebui cel putin sa ne puna serios pe ganduri si sa dam o atentie sporita beneficiilor si importantei reciclarii deseurilor asupra mediului inconjurator dar si asupra stilului nostru de viata, care chiar daca nu constientizam acum, este si va fi mereu afectat de felul in care ne gestionam deseurile.

Asadar, trebuie sa dam importanta reciclarii deseurilor?

Am putea continua cu acest articol la nesfarsit, motivele care determina importanta reciclarii deseurilor sunt nenumarate insa un lucru e evident: Da, este foarte importanta reciclarea deseurilor de orice fel. Atata timp cat rezultatul ajuta mediul in care traim, ne imbunatateste modul de viata si ne ajuta pe plan economic nimeni nu poate contesta importanta acestor beneficii.

Stiati ca?

 • reciclarea reduce considerabil cantitatea deseurilor ce trebuiesc depozitate in gropi de gunoi
 • fiecare tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci
 • energia recuperata cand reciclam un pahar de sticla poate alimenta un bec pentru 4 ore
 • reciclarea reduce numarul de agenti poluanti din aer si apa
 • reduce semnificativ cantitatea de emisii de CO2 realizata prin extragerea si prelucrarea minereurilor
 • se foloseste cu 95% mai putina energie pentru reciclarea aluminiului fata de cea necesara producerii din materii prime (60% in cazul otelului, 40% in cazul hartiei, 70% pentru plastic si 40% pentru sticla)
 • in America, o rata de reciclare de 30% ar fi echivalat cu a scoate 25 de milioane de masini de pe strazi (si aceasta este o statistica realizata cu multi ani in urma)
 • reciclarea ajuta la conservarea resurselor naturale precum lemn, apa si minereuri
 • previne distrugerea habitatelor naturale ale animalelor, a biodiversitatii si previne eroziunea solului

Concluzie

A recicla inseamna sa consumi eficient, sa refolosesti pe cat posibil, sa transformi materia prima astfel incat sa existe permanent un circuit al materiei care poate fi refolosita mereu si care sa produca efecte benefice atat pentru noi oamenii cat si pentru mediul inconjurator.

Sa nu uitam ca atunci cand vorbim de „mediul inconjurator” nu ne referim doar la vegetatie ci si la multitudinea de vietuitoare, fie ele animale domestice, de companie sau salbatice, taratoare, zburatoare sau din mediul acvatic. Toate acestea, si nu numai, fac parte din „natura”, din mediul care ne inconjoara si sunt afectate in mod direct de stilul nostru de viata. Ar trebui sa constientizam si faptul ca avem o responsabilitate sporita fata de acestea, ca specie dominatoare a Terrei.

Haideti sa dam cu totii o mai mare importanta reciclarii deseurilor!

2018-02-02T02:18:08+00:00 10 februarie 2016|Produse si Servicii, Reciclare Deseuri|