Tratarea Biologica a Deseurilor

Tratarea Biologica a Deseurilor

Gestionarea necontrolata a deseurilor poate fi o amenintare deloc neglijabila asupra naturii, a mediului inconjurator si bineinteles asupra calitatii vietii umane. Deseurile biodegradabile sunt o parte importanta datorita legaturilor sale directe cu incalzirea globala.

Cand deseurile, in special cele organice, sunt eliminate neglijent in gropi de deseuri, acestea se descompun in conditii anaerobe necontrolate si acest fapt produce gaze de sera care, daca nu sunt controlate, se elibereaza in atmosfera. Gazele de sera contin metan, un gaz mai puternic decat dioxidul de carbon ce poate provoca efecte nocive asupra mediului.

Ce este Deseul Organic?

Deseurile organice sunt o componenta majora a deseurilor municipale solide si sunt alcatuite din materiale biodegradabile dintre care amintim pe cele mai uzuale: hartia si cartonul, produse alimentare, deseuri de gradina, deseuri de origine animala, biosolide si namoluri.

In mod normal, datorita compozitiei lor, deseurile organice nu se trateaza rapid si poate dura luni sau chiar ani pana acestea vor deveni compost, proces care se datoreaza in mare parte faptului ca acestea nu sunt sortate. Prin urmare se impune un mecanism bazat pe o linie de sortare, care separa deseurile organice de toate celelalte tipuri de deseuri (hartie, carton, plastic, metal etc), acestea intervenind in procesul de compostare.

Nu intram acum in detalii amanuntite despre fiecare dintre pasii care alcatuiesc procesul de tratare biologica a deseurilor (fermentare, temperatura, descompunere si sinteza, compozitia reziduurilor si concentratia de oxigen etc) insa vom explica in mare cum se realizeaza intreg procesul de tratare, care este rezultatul si bineinteles beneficiile acestuia.

Ce presupune Tratarea Biologica a Deseurilor?

Tratarea biologica a deseurilor este un mijloc ecologic de procesare a deseurilor agricole, agroalimentare sau menajere, prin modificarea lor intr-un preparat nepoluant care are o valoare nutritiva pentru plante si cereale, dar este si un foarte bun ingrasamant pentru soluri.

Este de fapt un proces biologic natural, aerob si exoterm, in care microorganismele convertesc deseurile organice biodegradabile in dioxid de carbon, vapori de apa si un reziduu solid, stabil, numit compost. Compostarea este cunoscuta de acum un secol si a fost perceputa si adoptata ca o necesitate de ordin igienic si sanitar, produsul rezultat fiind deosebit de util in agricultura, horticultura si gradinarit.

Tratarea biologica a deseurilor se poate realiza intr-o statie mecanico-biologica. Tratamentul mecanico-biologic este un termen generic pentru o integrare a mai multor procese frecvent intalnite in cazul altor tehnologii de gestionare a deseurilor, cum ar fi recuperarea materialelor reciclabile, sortare si compostare sau digestie anaeroba. Se practica un proces de tratare a deseurilor reziduu care implica atat procesare mecanica cat si biologica, pentru o reciclare mai eficienta.

Ce materiale pot fi compostate?

  • deseuri menajere si asimilabile

  • deseuri alimentare

  • deseuri animaliere

  • deseuri vegetale (neprelucrate sau prelucrate)

Deseurile alimentare au proprietati deosebite la folosirea lor ca materie prima pentru compostare, datorita umiditatii ridicate si a structurii fizice reduse stationarii apei.

Deseurile de gradina sau din parcuri reprezinta biomasa vegetala si sunt adecvate doar dupa maruntire. Deseurile din iarba sunt pentru producerea de biogaz.

Dejectiile animaliere solide sunt amestecate cu paie de grajd. De altfel, se pot composta si cele lichide.

Namolurile de la statiile de tratare a apei uzate contin materie uscata intre 3% si 40%, in functie de concentrarea namolului, prin urmare sunt viabile pentru compostare.

Ca si regula de baza, deseurile utilizate la compostare trebuie sa aiba in mare parte o componenta biodegradabila si un continut mic de elemente nocive.

Utilitatea Compostului

Compostul este bogat in substante biodegradabile si nutritive (N, P, K, Ca, Mg) astfel ca contribuie enorm la capacitatea de prevenire a eroziunii, a activitatii solului, la imbunatatirea structurii pamantului, a controlului caldurii, a apei si a rezervelor de substante nutritive in pamant.

In cazul solurilor nisipoase, compostul contribuie la imbunatatirea capacitatii de retinere a apei. In cazul solurilor argiloase mareste capacitatea de permeabilitate a aerului si apei.

Stiati ca?

  • o tona de compost este echivalenta cu o tona de gunoi de grajd;

  • compostul amestecat cu ingrasamant mineral are rezultate mai bune la recolte, cu 5-20% mai mari decat ingrasamantul cu azot – fosfor – potasiu;

  • la utilizarea a 20-50 tone de compost pe hectar se obtine o crestere a venitului total cu pana la 50%;

  • transportul de compost este rentabil pana la o distanta de aproximativ 20km pentru culturi cerealiere si pana la 100km in legumicultura.

Procesul de reciclare elimina in siguranta substantele periculoase si recupereaza materiile care pot fi refolosite astfel ca, simplu si usor, ne putem curata mediul inconjurator. Ba mai mult putem ajuta solul si plantele cu un ingrasamant echivalent traditionalului, prin tratarea biologica a deseurilor organice.

Tratarea biologica a deseurilor poate repara intreg mediul inconjurator.
Haideti sa ajutam si noi!

2018-02-02T02:10:53+00:00 25 februarie 2016|Colectare Deseuri, Reciclare Deseuri|